Reinfeldt och den blå lögnen.

Det är fult att ljuga, Fredrik
En lögn som upprepas tillräckligt ofta blir med tiden betraktad som en "sanning". Många maktlystna aristokrater och totalitära ledare har sedan urminnes tider försökt att skriva om historien till egen fördel.  
Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) och hans partisekreterare Sofia Arkelsten är inget undantag. I moderaternas nya idéprogram hävdas att moderaterna, tidigare Högerpartiet, ligger bakom de mesta av de reformer som format det svenska välfärdssamhället. 

Ett litet utdrag ur Moderternas idéprogram:

*”Kampen för rättvisa har också historiskt varit en stark drivkraft för rösträtt, mot apartheid, för jämställdhet, mot diskriminering och för rättsstat.”
*”I Sverige har våra idéer fått ett stort genomslag. Tack vare öppenhet, individualism och marknadsekonomi har Sverige blivit ett av världens bästa länder att leva i."
*”Med det välstånd som följt friheten har vi kunnat öka tryggheten och genom utbildning, sjukvård och omsorg till alla skapa ett av världens mest sammanhållna länder.”
*”Gemensamt finansierad välfärd är en viktig del av vår moderna historia och en språngbräda in i framtiden.”

Moderaterna har sagt nej till reformer
Sanningen är den motsatta och den uppenbaras i all sin nakenhet av verkligheten och i den reella politik som förs av Reinfeldts högerdominerade alliansregering. 
Högerpolitiker har ända sedan det nuvarande parlamentariska systemet infördes i Sverige i början av 1900-talet frenetiskt arbetat mot reformer som fri och allmän rösträtt, i Riksdagen har högerpolitiker röstat mot kraven på lagstadgad rätt till semester, kortare arbetstid, ATP, och reformer som förbättrat arbets- och anställningsvillkoren för arbetare och tjänstemän samt sagt nej till sociala reformer som gjort att även de mest utsatta i samhället kan leva någorlunda drägligt. 

Facket och arbetarrörelsen
Många av dessa reformer har drivits igenom tack vare en stark arbetarregering och en stark och enad fackföreningsrörelse. Detta trots att Högerkrafterna ihärdigt kämpat emot.
Det nuvarande Högerpartiet som går under namnet De nya moderaterna har dock, berusade av maktens elixir, börjat verkställa nedmonteringen av välfärden, motarbeta fackföreningarna och skicka sjuka och nödställda ut på gatan, samtidigt som gynnar de redan välbeställda och dessutom försöker ta åt sig äran för något de under ett sekel kämpat mot.

Det sovande folket
Fredrik Reinfeldt tycks fortfarande tro att "svenskarna är mentalt handikappade" och går på vilka blå lögner som helst. Det var så Reinfeldt uttryckte sin syn på det folk han är satt att leda i sin bok Det sovande folket som gavs ut 1993.
I ett samhälle där den politiska medvetenheten och den historiska kunskapen är skral, till exempel i min hemkommun Härjedalen, kan lögner av den typ som moderaterna sprider snabbt få fäste. Särskilt bland ungdom som inte är politiskt intresserade. Segraren skriver historien, sägs det, men är historiebeskrivningen falsk så slår det så småningom tillbaka.

Nazismen roten till demokratin i Europa?
En av moderaternas riksdagsledamöter försökte under helgen i SVT:s morgonprogram förklara vad moderaterna menade i sitt idéprogram. Förklaringen löd i sammanfattning: Högerpartiet fanns med under den tid då sverige reformerades och på så sätt har högern medverkat till välfärd och jämlikhet.
Med samma retorik kan man ju påstå att nazismen bidrog till att demokratisera Europa. Nazistpartiet verkade under ett drygt decennium under 1900-talet, men inte var det demokrati, jämställdhet och mänskliga rättigheter som prioriterades i deras partiprogram.
Att påstå att Nazismen bidragit till att Europa i dag är en världsdel som präglas av demokrati och humanitet är en lika stor blå lögn som att påstå att Nya moderaterna ligger bakom det svenska välfärdssamhället.

Lennart Svensson
i Ytterberg

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0