Årets politiska pudel av Alliansen

  Peter Hultqvist sitter kvar
Centern och Liberalerna kryper till korset med svansen mellan benen och backar vad gäller misstroendeförklaringen mot försvarsminisier Peter Hultqvist (S). Årets politiska pudel är ett faktum. Splittringen i den borgerliga Alliansen verkar vara total.
 
  I juli var borgarna enade
 
En samlad borgerlig Allians med stöd av Sverigedemokraterna stod under sommaren fast vid sin stundtals hätska kritik mot regeringen för skandalen på Transportstyrelsen. Samtliga borgerliga ledare hotade med misstroendeförklaring mot tre ministrar i Stefans Löfvens rödgröna regering.
Infrastrukturminister Anna Johansson (S) och inrikesminister Anders Ygeman (S) fick i slutet av juli avgå när Statsminstern, Stefan Löfven, ombildade regeringen, men försvarsministern, Peter Hultqvist, satt kvar. 
De fyra borgerliga ledarna: Jan Björklund (L), Ebba Busch Thor (Kd), Anna Kindberg Batra f.d ledare av (M) och Annie Lööf (C) hävdade att misstroendeförklaringen skulle väckas när Riksdagen öppnade i september.
 
  Nu spricker Alliansen
I dag kommer beskedet som jag väntat på, efter de senaste dagarnas velande av Annie Lööf och Jan Björklund. De vänder Moderaterna och SD ryggen och backar när det gäller att rikta misstroende mot Hultqvist.
Annie Lööf förvarade centerns beslut i dag, i SVT, med att det handlar om att agera med förnuft och balans. Jan Björklund hävdade att nya uppgifter låg till grund för en annan bedömning. Hur det ligger till med den saken är jag mycket tveksam till. Några nya uppgifter har inte framkommit i ärendet om Transportstyrelsen. 
Jag tror Annie Lööf och Jan Björklund vaknat ur den rusiga sommardvalan och insett det misstag som var på väg att fullbordas. Nu försöker de göra en Pudel för att rädda sitt eget skinn.
 
  Politisk sandlåda
Jag försvarar inte den sparkade generaldirektören för Transportstyrelsen, Maria Ågren. Tvärtom, hon slapp alldeles för lindrigt undan. Jag är också kritisk till regeringens agerande i denna affär, där även den förra borgeliga Reinfeldtregeringen hade "fingrarna i syltburken". 
Att på det sätt som Maria Ågren agerade och satte rikets säkerhet på spel är mycket allvarligt och ska inte på något sätt sopas under mattan, men det spektakel som den borgerliga Alliansen drog igång tillför inget. Det riskerar däremot att undergräva allmänhetens förtroende för politiker och det folkvalda parlamentet, Riksdagen, och därmed för demokratin.
 
Lennart Svensson
i Ytterberg
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0