Valborg och första maj

  Valborg i Ytterberg 
Som traditionen bjuder firades Valborgmässoaftonen med körsång. vårtal, fackeltåg och valborgsgeld i och utanför Byföreningens lokal (gamla skolan) i Ytterberg. Förutom byns egen befolkning så var det många från Sveg och närliggande byar som letade sig till Ytterberg sista april för att välkomna våren och ta en fika i trevlig samvaro med vänner och bekanta, lyssna på körsång och vårtal med mera.
 
  Första Maj i Sveg  
Dagen efter, första maj, drog arbetarrörelsens demonstrationståg genom Sveg. Därefter bjöds det på vickning, kaffe och tal i Folkets Hus. Huvudtalare var förre vice statsministern Margareta Winberg (s), men det var Rosa Taikon som drog ner de stora applådåskorna. Hennes mer än 30 minuter långa brandtal om rasism och främlingsfientlighet fick publiken i en fullsatt sal att resa sig och ge en lång applåd för Rosa Taikon; denna outtröttliga kämpe för att romer och andra minoriteter ska behandlas med rättvisa och respekt. 
 
Här följer ett litet bildsvep från Valborg och från första maj-firandet i Folkets Hus i Sveg. klicka på bilderna för att se dem i större format.
 
  
Lite kaffe med dopp, vacker körsång och vårtal av Göran Busk 
 
  
Barnen roade sig på egen hand i väntan
på kvällen höjdpunkt, att tända brasan.
 
  Första Maj
Det märks att det är valår, till och med supervalår, som vissa kallar det. Redan 25 maj är det val till Europaparlamentet och i höst ska vi välja ny Riksdag. Socialdemokraterna i Härjedalen hade samlat närmare hundratalet sympatisörer utanför Folkets Hus i Sveg på torsdagen för den traditionella demonstrationen och för att högtidlighålla arbetarrörelsens dag. 
 
   
Efter demonstrationen i Sveg bjöd Stefan Ström på underhållning 
 
Sedan tog Rosa Taikon över föreställningen
och som hon gjorde det.
En stående publik gav henne en lång och varm applåd.  
 
 
Lennart Svensson
i Ytterberg
 
     
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0