Vecka 19: Vårkänning, hockey och vargjakt

En vecka fylld av dramatik  
Veckan som passerade var i många avseenden fylld av dramatik. Snöovädret under den helg som föregick vecka 19 var ett av de häftigaste i början av maj som jag kan minnas. Kylan bet sig fast även under måndagen, men kanske vi ändå anar vårens ankomst. Gräset blir grönare för var dag som går och dagarna blir längre och ljusare. I Härjedalen häktades fem personer, misstänkta för olaga vargjakt och slutspel väntar i hockey-VM.


VM i ishockey går mot slutspel   
I kväll, tisdag, spelar Tre Kronor den sista matchen i gruppspelet. För motståndet står Lettland. Det bör inte bli annat än en klar seger för kronorna, men spelet har darrat emellanåt så osvuret är bäst.
Det svenska landslaget har periodvis spelet mycket bra, men dessvärre varvat ett glänsande spel med rena cirkusen. Målvakterna har inte övertygat och backarna har ibland levererat indianare som man kommer ihåg från tiden som pojklagstränare. 
Vi får hoppas att Nicklas Bäckström fyller ut luckan efter Joel Lundqvist. Nicklas kan bli den injektion som Tre Kronor behöver för att lyfta sig till en nivå som absolut krävs för att ge Ryssland, Kanada och USA en match om VM-guldet.  

Fem häktade, misstänkta för olaga jakt på varg 
En av de stora nyheterna förra veckan var att fem personer från Sveg- och Lillhärdalstrakten greps och senare häktades av Borlänge tingsrätt, misstänkta för olaga jakt på varg.
Några bevis för att jakt på varg verkligen bedrivits har inte presenterats i media. Vad åklagaren och tingsrätten grundar sina beslut på är fortfarande höljt i dunkel.
Händelsen har skapat en häftig debatt i olika media och på internet. Engagemanget i frågan från befolkningen i Härjedalen med omnejd går inte att ta miste på. Insamlingar till förmån för de häktade har startats på facebook, för att ta ett exempel. 

Varg (Canis lupus)

Oskyldiga har pekats ut 
Flera personer har hängts ut som skyldiga med namn och adress på en internetsida. Det beklämmande med detta är att personer som inte haft med saken att göra finns med bland dem som blivit uthängda.
Det är allvarligt på flera sätt. För det första är ingen misstänkt person skyldig till ett brott. Det avgör en domstol. För det andra kan sådana uppgifter utgöra en direkt fara för de utpekade personerna. 
Polisutredningen får utvisa om det finns underlag för en eller flera fällande domar. Jag försvarar inte olaga jakt eller andra brott, men jag förstår frustrationen som folk känner. 
I situationer där enskilda eller grupper känner sig maktlösa och har svårt att få gehör för sina åsikter och synpunkter från de politiska leden eller från rättsväsendet är det inte alldeles ovanligt att man "tar lagen i egna händer". Det är fullt begripligt, men givetvis inte acceptabelt. 

Lennart Svensson
i Ytterberg    


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0