Ödesdag för Julian Assange

  Julian Assange utlämnas till Sverige? 

I dag, 30 maj, kommer beslutet från den brittiska högsta domstolen, Supreme court i London, om Wikileaksgrundaren Julian Assange ska överlämnas till Sverige. Julian Assange är misstänkt för våldtäkt och sexövergrepp.
Det skulle förvåna mig om de sju domarna i Supreme court kommer fram till ­någonting annat än att Julian Assange ska lämnas ut. Två ­underrätter har redan fattat det beslutet. 
Skulle Julian Assange däremot få rätt så uppstår en absurd situation. I så fall har Storbritannien underkänt Sveriges rättssystem!
Att länder kan ha olika juridiska bestämmelser är i sig inga konstigheter, men frågan som i så fall väckts av en brittisk domstol är om en svensk åklagare är en tillräckligt oberoende juridisk myndighet för att utfärda en europeisk arresteringsorder? I Storbritannien fattas motsvarande beslut av domstol.

  Ärendet i korthet 
En åklagare anhöll Assange i sin frånvaro, mistänkt för sexövergrepp. Inget märkligt i det, men det egendomliga i beslutet kommer sedan. För det första, en utländsk medborgare bör, om inte annat av taktiska skäl, meddelas att denne är misstänkt. Risken är annars att den misstänkte och, i detta fall den anhållne, sätter sig på första bästa plan och försvinner, omedveten om de misstankar som riktats mot han eller henne.

  Utredningen lades ner och öppnades igen 
Sedan kom en ny åklagare och lade ner utredningen och efter det drog ännu en åklagare i gång allt igen. Hur det än går så har cirkusen kring Julian Assange skadat Sveriges juridiska anseende utomlands. Alla konstiga turer kan också leda till att rättvisa inte skipas.
Assange har dessutom möjlighet att överklaga ett beslut om utlämnande till Europadomstolen för mänskliga rättigheter i Strasbourg och det kan bli en långdragen process.

  Går Sverige USA:s ärenden? 
De flesta medier har rapporterat om fallet och kommenterat händelseförloppet i ledare och krönikor. Fortfarande är det emellertid flera frågetecken som måste rätas ut innan jag känner mig tillfreds med de svenska myndigheternas hantering av fallet.
En fråga som jag tycker inte blir belyst tillräckligt är om insatsen med, bland annat, internationell efterlysning står i proportion till det påstådda brottet?
Kan det vara så att de avslöjanden om USA:s övergrepp i Afganistan, som kom via Wikileaks, påverkade svenska myndigheter att sätta in insatser som annars inte kommer i fråga i andra fall av samma art.
Eller ännu värre: Är svenska myndigheter påverkade av den inställning till Julian Assange och Wikileaks som präglat debatten i USA?
Julian Assange är mer eller mindre betraktad som ett hot mot USA och mot USA:s självpåtagna rätt att med vapen angripa andra stater. Att kritisera detta och dessutom avslöja rena övergrepp ses inte med blida ögon i Vita Huset.

  Vad händer sedan?   
Om Julian Assange utlämnas till Sverige så uppstår två scenarier. Frias Assange i svensk domstol från misstankarna om sexövergrepp bör han dels ha rätt till ett ansenligt skadestånd och dels åtnjuta svenskt polisskydd för att kunna röra sig som en fri man, utan att riskera att attackeras eller rent av gripas av exempelvis CIA. 
Fälls Assange i Sverige så uppstår frågan om han kommer att utlämnas till USA direkt eller om han ska avtjäna sitt straff i Sverige och sedan utvisas?
Jag befarar dessvärre att svenska myndigheter med justitieminister Betrice Ask (M) i spetsen kommer att lägga sig platt för påtryckningar från USA om att omedelbart utlämna Assange.  
I ett sådant scenario tror jag att Amerikanska myndigheter kommer att lägga ner mycket lite energi vad beträffar sexövergreppen. Assange kommer däremot att bildligt talat "steglas" för sina avslöjanden om USA:s förehavanden i, främst, Afghanistan.

Lennart Svensson
i Ytterberg

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0