Leve Sverige.

  Du gamla du fria  
I dag lyfter vi våra glas eller hatten och utbringar ett fyrfaldigt leve för Sverige. Nationaldagen firas både till minne av dagen då Gustav Eriksson (senare Vasa) valdes till kung 6 juni 1523 och den regeringsform som trädde i kraft 6 juni 1809. (regeringsformen (Rf) gällde fram till den ersattes av den nuvarande 1974 års Rf).

  Ärftligt tronföljd och nytt statssystem   
Det var Gustav Vasa som införde den ärftliga tronföljden. Skälet som anges i historiska skrifter är att Gustav Vasa ville få stopp på de våldsamma stridigheter som förekom med jämna mellanrum under medeltiden mellan olika släktklaner och ätter i syfte att erövra kronan. Med den nya ordningen tog stridigheterna slut.
Gustav Vasa påbörjade även bygget av det nya svenska statssystemet med indelning i olika departement och myndigheter. Framförallt Gustav II Adolf och sedermera Gustaf III fortsatte reformeringen av statssystemet under Vasaepoken.
 

Sveriges fana

  Statskupp banade väg för Bernadotte  
Finland förlorades 1809 till Ryssland. Pommern var tidvis ockuperat vilket ledde till att Gustav IV Adolf avsattes och landsförvisades. Riksföreståndaren hertig Karl utropades till kung med namnet Karl XIII, vilket också skedde 6 juni.
Karl XIII var emellertid barnlös och saknade i övrigt den kompetens som Sverige krävde av en ny kung. Den 18 juli 1809 adopterade därför Karl XIII Christian August av Augustenborg som därvid bytte namn till Karl August.
Karl August avled dock hastigt i ett slaganfall redan 28 maj 1810. Folket misstänkte att kungen blev giftmördad vilket bland annat ledde till att riksmarsalk Axel von Fersen misshandlades till döds i samband med begravningen av Karl August.
Detta ledde så småningom att Napoleons marskalk Jean Baptiste Bernadotte övertalades att komma till Sverige och ställa upp som kandidat i valet av tronföljare.
Den 21 augusti 1810 valdes Jean Baptiste Bernadotte till kronprins. Månaden efter fastställdes den nya successionsordningen vilket gjorde hans son Oscar (senare Oscar I) till arvfurste i Sverige. Den ordningen, vilket är en av våra grundlagar, gäller fortfarande.
År 1818 utropades Jean Baptiste Bernadotte till Sveriges kung och antog namnet Karl XIV Johan.

  Ny författning 
Den nya författninen (grundlagen) som antogs 1809 föreskrev en delning av makten mellan kungen och riksdagen. Domstolar och myndigheter fick en självständig ställning och JO-ämbetet inrättades. Justitiestatsminister och utrikesstatsminister blev de statsrådsledamöter som fick högst status. Maktdelningsprincipen var ett demokratiskt genombrott i 1809 års regeringsform.


Lennart Svensson
i Ytterberg

 

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0