Kunde Gävlepolisen löst mordet på Olof Palme?

Onsdag 29 februari

Gävlepolisen vittnar om hjärnspöken
Åke Engberg
, 67, pensionerad kriminalinspektör från Gävle, hävdar i tisdagens Aftonblad att han hade uppgifter som troligen skulle löst mordet på dåvarande statsminister Olof Palme på en vecka. Åke Engberg gör som så många andra före detta poliser, han pekar ut avlidne Christer Pettersson.
Åke Engberg understryker med sina påståenden både den svenska polisens tafatthet och klantighet i allmänhet och sin egen ofullkomlighet i synnerhet.
Engberg påstår att han lämnade mycket heta tips till dåvarande spaningsledaren och länspolismästaren Hans Holmér redan veckan efter mordet, men tipset ignorerades av Holmér, enligt Åke Engberg.

Snudd på tjänstefel av Engberg
Vad gjorde då denne Åke Engberg? Han accepterade att tipset som skulle löst ett mord på en statsminister las åt sidan! Åkte Engberg hem till Gävle, ryckte på axlarna och återgick till att jaga butikssnattare, eller?
En polis som sitter inne med ett sånt hett tips måste givetvis driva frågan till annan eller högre instans. Att släppa detta måste vara det närmaste ett tjänstefel en polis kan komma. Dessutom är detta en polis som titulerades kriminalinspektör.

Engbergs historia är inte trovärdig
Varför kontaktade inte Åke Engberg Aftonbladet redan då? Ett uppslag i landets största kvällstidning hade givetvis satt en oerhörd press på spaningsledningen.
Att komma med en historia av detta slag 26 år efter mordet luktar illa. Det ger en bild av en pensionär som vill skapa intresse kring sin egen person och inget annat. Det kastar inget nytt ljus över en sedan länge havererad mordutredning.
Det kan ju också vara så att Åke Engberg inte tog kontakt med media eller drev ärendet hårdare för 26 år sedan därför att en del tips som kom till spaningsledningen även antydde att det fanns skäl att granska polismyndigheten. Åtminstone vissa avdelningar inom polisen där det visat sig att både högerextrema åsikter florerade samt att flera poliser uttryckt grundmurat hat mot Olof Palme.

Att sparka på en död är fegt 
Christer Pettersson är sedan 2004 död. Han frikändes från misstankarna om att vara Olof Palmes baneman 1989. Christer Pettersson har sedan han frikändes jagats att både media och alla möjliga Kalle Blomkvistare. Otaliga är de teorier om hur Pettersson lyckades smita undan rättvisan och var vapnet skulle vara gömt, men ingen har kommit sanningen närmare.

Mördaren finns mitt i bland oss
Jag tror, i likhet med Leif GW Persson, att mördaren i dag är en välmående 65-åring som fortfarande har mordvapnet i behåll. Han finns någonstans i Sverige, troligen boende i Stockholmsområdet och han följer denna, för polisen skamliga följetong, med svalt intresse.
Åke Engberg bör ägna sin tid åt att försöka skriva kriminalromaner. Att påstå att han sitter inne med tips som skulle löst mordet på Olof Palme och publicera detta efter 26 år sänker dels hans egen trovärdighet, men hans historia bekräftar också hur illa, klantigt och nonchalant landets poliskårer agerade efter mordet. 

Lennart Svensson
i Ytterberg

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0