Kärnkraften sviktar som vanligt

Kärnkraftverken står stilla och elen blir dyr
Då drar det ihop sig till den kalla årstiden och samma visa som föregående år spelas upp av ägarna till landets kärnkraftverk. I dag står sex av tio kärnkraftverk stilla på grund av underhållsbehov. Samtidigt aviseras att elpriserna kommer att bli höga när kärnkraftverken endast kan producera 40 procent av sin kapacitet.
Näringsminister Maud Olofsson (C) sjunger även hon samma visa, ja till och med samma vers som hon sjöng förra hösten. Maud Olofsson hotade i morse i ett tv-inslag att lagstifta för att förhindra att kärnkraftverken stängs när elproduktionen behövs som bäst.

Maud talar för döva öron
Tyvärr tror jag Maud Olofsson talar för döva öron. Hennes utspel liknar mest ett spel för galleriet. Hon gjorde samma utspel i fjol höst, utan resultat. Nu är hon dessutom på väg ut genom politikens bakdörr och tror någon att den mäktiga kärnkraftindustrin med dess främste talesman, Svenskt Näringslivs chefsekonom Stefan Föltser, kommer att lyssna på en "föredetting".

Vindkraft är lösningen
Motståndarna mot vindkraft i Härjedalen, läs Lillhärdal understödda av en grupp pensionärer i Ytterberg, hävdar bland annat att vindkraften är en driftosäker energikälla, men jämfört med kärnkraft verkar vindkraften stå sig väl. Underhållsbehovet av vindkraftverk är minimalt i jämförelse med det enorma och kostsamma behovet av ständig översyn och underhåll som kärnkraftverken behöver. 
För Härjedalen skulle dessutom en utbyggnad av vindkraften betyda ett inte oansenligt tillskott av arbetstillfällen och det skulle väl behövas i tider när varslen om uppsägningar avlöser varandra.

Lennart Svensson
i Ytterberg   


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0