Centern byter ledare, men blir det ny politik?

Annie Lööf tar över centern
Centerpartiets valberedning föreslår Annie Lööf, 28, från Jönköpings län till ny partiledare efter avgående Maud Olofsson. En intressant nominering. Annie Lööf är ung, välutbildad och ger ett förtroendefullt intryck, men vilken politik kommer centern att föra under hennes ledning? Den frågan återstår att bevaras.


Inga klara besked i kärnfrågor av Annie
I flera intervjuer den senaste tiden har Annie Lööf gett svävande och generella svar beträffande hennes brinnande intresse för miljön, landsbygden och för näringslivet, särskilt småföretagens sistuation.
Det låter bra, men kommer Annie Lööf att vända den arbetarfientliga linje som Maud Olofsson stakat ut för centern?
Kommer Annie Lööf att fortsätta vara det språkrör för Svenskt Näringsliv och dess ekonomiske expert, nationalekonomen Stefan Fölster, som Maud Olofsson varit?
Kommer Annie Lööf att klara av att bryta det intima förhållandet mellan centerpartiet och kärnkraftslobbyisterna som Maud Olofsson personifierat? Vi vill ha besked på dessa punkter Annie Lööf.

Lär av Lennart Daléus, Annie
Jag och väldigt många med mig välkomnar ett centerparti som präglas av humanism och som värnar landsbygden och den "lilla" människan i samhället. Samt ett parti som säger nej till fortsatt satsning på kärnkraft och i stället ser framåt och strävar mot ett samhälle som stimulerar satsningar på förnyelsebara energikällor.
Jag gillade centern, även om jag är miljöpartist, under Lennart Daléus ledning (1998-2001). Daléus var en sann miljökämpe som vågade, likt Torbjörn Fälldin en gång, ta strid med regeringskollegor och övriga borgerliga partier.
Lennart Daléus arbetade 2002- 2008 som generalsekreterare och vd för Greenpeace Norden och fortsatte i den positionen att driva samma linje med avseende på miljö, förnyelsebar energi som han drev som partiledare för centern.

Du har centerns öde i din hand Annie Lööf 
Annie Lööf har som partiledare alla möjligheter att återskapa förtroendet hos landsbygdens befolkning, kärnkraftens motståndare och hos arbetarkollektivet som i Maud Olofssons centerparti mött en fiende.  
Det är ingen tvekan om att Annie Lööf har en arbetskapacitet utöver det vanliga. Hon klarade av sitt sista studieår till en jur. kand. samtidigt som hon satt i Riksdagen, vilket säger en hel del om hennes förmåga.
Nu återstår det att se om Annie Lööf, specialiserad på straff- och processrätt, kan använda de kunskaperna för att skapa en "levande landsbygd", staka ut en ny väg för centern beträffande energipolitiken och bli ett reellt "grönt alternativ" till miljöpartiet. Tiden är visserligen knapp, centerns opinionssiffror är dyster läsning, men det är du Annie Lööf som har centerns öde i din hand. Lycka till.

              
Annie Lööf                            Lennart Daléus

Lennart Svensson
i Ytterberg
 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0