Tankar i en dag i livet

Lördag 7 maj
I dag går debatten het om det var rätt eller inte att skjuta Usama Bin Ladin. Debatten handlar till stora delar om det är rätt eller fel att publicera bilder på den döde.
Det är ju inte det som debatten borde handla om. Vi borde i stället tala om varför det bildas nätverk och organisationer som vill omstörta, eller rent av förstöra, samhället.
USA har på sina mynt en inskrift som säger "In Gud We Thrust". Amerikanerna sätter således sin tillit till Gud, även på sina pengar.
Men hur i helvete går det ihop med dödsstraff, till exempel? Ett av budorden säger nämligen att "Du skall icke dräpa". Vidare säger Jesus att Fariseer (Rika och girigar personer) har ingen plats i Paradiset.
Dubbelmoralen är därmed inskriven i USA:s konstitution.
USA hyllade de Afganska partisanerna under den sovjetiska invationen i slutet av 1970-talet och de första åren av 1980-talet. USA stödde partisanerna med utbildning i gerillakrigföring, med vapen och med pengar. När Afganistan krävde mer frihet och oberoende från USA blev landet en fiende.
Det var samma sak med Irak. Saddam Hussein hade aldrig blivit president i Irak utan stöd från USA. Han blev dock med tiden obstinat mot sin herre och därmed ett hot mot den konstlade "frihet" som förmedlas av USA.

Nåväl. I Ytterberg har vi inga Hussein, ingen Bin Ladin och ingen President. Kungen i Ytterberg är sedan många år död och tronföljden är tveksam.
Här diskuterar vi i stället vädret med inlevelse. Samt om det blir någon bra bärsäsong och hur det kommer att bli med älgjakten framöver. Regeringen har ju aviserat ändringar som kan komma att påverka jakten från och med 2012.
Vi får väl se vad det blir. Vi får hoppas att en av Ytterbergs livsfilosofers tankar om framtiden inte blir sann. Han sa nämligen att " Om 100 år kommer folk att tala om hur vi förr i tiden jagade älg och åt älgkött".

Till sist
Regeringen lovade ju att tågeländet skulle minimeras. Mer resurser skulle släppas till underhåll av järnvägsnätet. Vårbudgeten som presenterades nyligen gav ett annat svar. Skattesänkningar för de redan besuttna kostar. Därför får Trafikverket skära ner anslagen till underhåll med 400 miljoner kronor.
Regeringens budskap börjar likna en film om Åsa-Nisse. Han sa ju nämligen i film på en fråga när tåget går?
"Det går ett i ett". Den som frågade undrade vad han menade. Tåg kan väl inte gå stup i ett. Nä, sa Åsa-Nisse, det sa jag inte. Jag sa att tåget går ett i ett, eller tolv och femtionio, om du förstår bättre då.
 
Lennart Svensson
i Ytterberg


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0