Nu stundar allvaret för s

Upp till bevis Håkan Juholt
Problemen för socialdemokraterna handlar inte bara om att formulera politiska budskap, det är också ett pedagogiskt spörsmål. Det handlar om att få folk, det vill säga presumtiva väljare, att förstå och ta till sig innhållet i ett politiskt budskap.
"Socialdemokraterna måste sluta skrämmas med Stora Stygga Högern och börja formulera ny politik i stället". Det skriver Katerine Kielos på Aftonbladets ledarsida, måndag.
Katerine Kielos har till viss del rätt, men det handlar inte bara om skrämselpropaganda från s, det handlar lika mycket om hur den egna politiken förmedlas.
Debatten efter den andra raka valförlusten för socialdemokraterna har mycket kretsat om vad som gick fel och vad som ska ändras för att locka tillbaka väljarna. 
Samarbetet med vänsterpartiet och miljöpartiet har nämnts som en orsak. Fastighetsskatten och förslaget att höja skatten på drivmedel är två andra faktorer som i debatten har angetts som orsaker till den situation som socialdemokraterna befinner sig i. 
Borgarnas linje som trummats ut i två valrörelser är att sänkta skatter ger mer i plånboken och ökat frihet för individen. I själva verket är innebörden i den politiken att kostnaderna för den gemensamma välfärden lastats över från staten till kommunerna och därmed ökat kostnaderna för var och en. Ordning och reda i statens finanser, kallar han det, finansminister Anders Borg (m). 
Håkan Juholt måste ta täten och bestämma om socialdemokraterna ska gå till anfall och konkurrera på den borgerliga planhalvan där skattesänkningar, följt av höjda egenavgifter som mest drabbar dem som redan har det svårt, eller om socialdemokraterna i första hand ska inrikta sig på att försvara den egna planhalvan där en gemensam och solidariskt finansierad välfärd, en arbetsmarknadspolitik värd namnet och rättvis fördelning är ledorden.
Grunderna i den socialdemokratiska politiken tror jag är ganska klar, men det handlar om att förklara varför stat och kommun måste ta ut skatt och tala om var skattepengarna går, vad de kan användas till och hur de ska fördelas. Det, menar jag, är lika mycket ett pedagogiskt problem som ett politiskt dito. 

Elva älgar på Lersjön i går
I dag, måndag, tog jag och min son Jimmy en tur på skoter för att titta till saltstenar och foderbord på jaktmarken. Vi hade åkt ut en bit på Lersjön när Jimmy pekar på en älg som rörde sig i skogskanten. Jag stannade på platsen, slog av skotern. Jimmy åkte en bit bort när först fyra älgar kom springande över isen. Jag började fumla efter min mobiltelefon för att om möjligt fånga händelsen på bild, när ytterligare sex älgar kom samma väg. Allt gick mycket fort så någon bild blev det inte, men det var en mäktig syn att får se elva älgar på samma gång.


Bra avslutning för Elsa
I går, söndag, avslutades lilla världscupen i utförsåkning med den mest tekniska grenen, slalom. Elsa Svensson från Ytterberg inledde tyvärr första åket med en miss i en port som kostade tid. I den andra åket höll hon skidorna på plats och med ett mycket bra åk avancerade Elsa 21 placeringar från första åket. Det räckte till en slutplacering kring 50:e plats bland 125 startande. Som helhet efter tre dagars tävling är det en väldigt bra insats som ger råg i ryggen inför nästa säsong.
- Jag är jättenöjd, säger Elsa Svensson.

Ny batalj väntar i hockeyn
Dags igen för ett möte mellan vinterns giganter i ishockey: Luleå och Skellefteå. Mitt tips inför semifinalerna var att Färjestad skulle slå ut AIK med 4-0 i matcher och att Skellefteå skulle vinna i sudden deth i den sjunde och avgörande matchen. Hittills har tipset gått min väg.

Till sist
TV-4 måste väl ändå ta priset för den mest löjliga serien hittills. Det första avsnittet av Mamma byter bo sändes i går kväll. Det är, enligt min mening, ett värre lågvattenmärke än det tidigare bottennappet Bonde söker fru.

Lennart Svensson
i Ytterberg


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0