Egen tidräkning i Härjedalens kommun

Det är svårt att sia, särskilt om framtiden
Härjedalens kommun använder sig uppenbarligen av en egen tidräkning. På kommunens hemsida kan man nämligen i dag läsa en prognos (på hemsidan kallas det målsättning 2015) över befolkningsutvecklingen fram till 2007 och framåt.
Enligt denna prognos kommer befolkningen i kommunen att minska något fram till 2007 för att därefter stadigt öka. År 2015 beräknas 12 000  personer bo i kommunen. Även antalet anställda ska enligt prognosen öka från
4 800 (2007) till drygt 5 300 (2015).

Sannolikt?
Den senaste befolkningsstatistiken från Statistiska Centralbyrån, SCB, visar emellertid något annat. Vid årsskiftet hade Härjedalens kommun lite drygt 10 400 invånare. Antalet arbetstillfällen minskar stadigt.
Prognoser över svunnen tid leder tankarna till Tage Danielssons klassiska monolog om kärnkraftshaveriet i Harrisburg för cirka 30 år sedan. Tage Danielsson raljerade över politikernas ovilja eller oförmåga att acceptera att det som hände i Harrisburg verkligen hände. Riksdagen tillsatte så småningom en utredning för att utreda om det som hände verkligen hade hänt. 
Man kan ju undra om politikerna i Härjedalens kommun lider av samma rådvillhet. Kanke kommunfullmäktige kan hjälpa till och tillsätta en utredning för att ta reda på om det är sannolikt att befolkningen i kommunen har minskat efter 2007 eller om prognosen som säger motsatsen kanske ändå är det mest sannolika.

Från detta till slutspelet i ishockey.
I kväll håller jag på Djurgården och Skellefteå. Tipset är 3-2 till Djurgården mot Luleå samt att Skellefteå vinner med 2-1 efter förlängning.

Lennart Svensson
i Ytterberg

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0