Vindkraft är framtid och ger jobb

16 augusti

Stort intresse för vindkraft i Jämtland
I en artikel i Länstidningen, Östersund, LT, i juni framgår att det är 830 personer i Jämtlands län som är deleägare i vindkraftverk. Bara de senaste två åren har antalet delägare ökat med 300 personer, enligt LT.
Detta gör att Jämtlands län hamnar på plats fem i en ranking, enligt en mätning som ett vindkraftbolag låtit göra där antalet medlemmar i vindkraftkooperativ satts i relation till folkmängden.
– Det höga och osäkra elpriset leder till att allt fler hushåll nu vill bli delägare i vindkraftverk. Genom att köpa andelar i vindkraft kan ett vanligt villahushåll spara cirka 5 000 kronor om året samtidigt som de minskar sin klimatpåverkan och gör sig oberoende av de stora elbolagen, säger Linda Magnusson, vd för O2 Vindel, i ett pressmeddelande till LT.


I Härjedalen är det andra tongångar
Många miljoner kronor kommer att satsas på vindkraft under många år framåt i Jämtland. Detta kommer att ge jobb och utvecklingsmöjligheter, inte bara för elbolagen utan också för all annan handel och näringsverksamhet och därmed för alla invånare i Jämtland.
I Härjedalens kommun är det däremot dåligt intresse för satsningar på vindkraft. Det gäller främst den sydöstra delen av kommunen. I Vemhån och övriga delar av västra Härjedalen är folk mera positiva, men i Sveg-Lillhärdalsområdet framförallt, verkar det vara tvärstopp för industrisatsningar som ger jobb och lägre elpriser.
Här verkar folk tro att jaktmark, hjortronmyrar och boulplaner är lika med tillväxt. 

Befolkningsminskningen fortsätter
Enligt den senaste statistiken från Statistiska Centralbyrån, SCB, minskade antalet invånare i Härjedalen med ytterligare 46 personer bara under det första halvåret 2011. Totalt bor i dag 10 408 personer i Härjedalens kommun.
Vad har politikerna i kommunen för funderingar kring detta? Finns det någon plan eller strategi för att vända den negativa befolkningskurvan? Varför informerar inte kommunledningen om eventuella och planerade insatser och var är media?
Det verkar tyvärr som om det saknas strategier, utvecklingsplaner och visioner. Från den politiska sfären kommer inga utspel, inga förslag som kan leda till förändring och från kommunledningen är det tyst. 
Är det försäljning och bettleri som kommunledningen ser som framtiden för kommunens ungdomar?
När sedan två företrädare för kommunens tillväxtskapande institutioner uttalar att högskoleutbildning inte behövs i Härjedalens kommun är det allvarligt.


Utvecklingen går att vända
Naturligtvis går det att vända den negativa utvecklingen, men det krävs att politiker och tjänstemän i ledande ställning i kommunen vidgar sitt synfält, omvärderar gamla dogmer och värnar om ungdomarna i Härjedalen.
Jag tror inte en satsning på vindkraft allena löser alla problem, men det är bättre att satsa på något som ger jobb än att, likt strutsen, stoppa huvudet i sanden och vänta på att någon annan ska komma med en lösning.

Besök verkligheten
Ett förslag till en inledande studie: Kartlägg var kommunens ungdomar arbetar, vad de arbetar med och vilken lön de har. Jag tror resultatet kommer att överraska och förhoppningsvis leda till insikt om allvaret i situationen. Studiebesök i verkligheten utanför Medborgarhuset är aldrig fel.

Lennart Svensson
i Ytterberg

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0