Veckan som gick i Ytterberg

I Ytterberg
Här går livet vidare. Det är inte nån jakt för dagen, men vi lever på fisk och potatis. Och det är väl helt i tidens riktning. Enligt all expertis ska ju fisk innehålla en sorts fett som heter nånting med GMXWSOK, eller nåt och som är jävligt bra för jä.., nej, här, nej.. gär.., nåväl, svampen som ligger innanför skalet under håret.
När vi, som var ungdomar på den tiden, i början av 1970-talet, åkte MC så var det Castrol CTX som gällde i oljetanken ( på MC:n alltså). Kanske det finns nåt samband vad gäller bokstavskombinationen. Vad vet jag?
Vidare är det bara att konstatera att våren är på väg till Ytterberg. Veckan började med kyla och en bitande västanvind som så småningom gick över till en mild och ljummen östan. Vägarna börjar bli snöfria och leriga. Det är med andra ord så att: Våren är på väg!

Lokalt i Ytterberg var det Björnåsträffen som tilldrog sig mest intresse under veckan

Bra arrangemang av Svegsbygdens skoterklubb och som vanligt bjöds det på lite överraskningar med bland annat skoterskytte där Henrik Olsson ( i Knätten) såg till att Ytterberg hamnade högt upp i rullorna.



Internationellt
På det internationella planet är det krisen i Libyen som under veckan fått mig att fundera över om vi i Sverige överhuvudtaget ska vara med när det så kallad världssamfundet kallar? Men å andra sidan, varför ska vi i den ”fredliga Norden” stå utanför när det hettar till i något annat land.

Riksdagen har nu beslutat att sex JAS-39 Gripen ska skickas till Libyen för att, som det sägs, bevaka det Libyska luftrummet.

JAS- 39 Gripen


Det var bara början

J-29 till Kongo
Vi har vart med där det hände förr.
Sveriges Riksdag fattade 1960 beslutet att sända fem J- 29 ”Tunnan” till Kongo för att bevaka luftrummet.    
Tidigt 1961 satte FN upp ett flygförband i Kongo för att understödja marktrupperna. (Det känns bekant på nåt sätt, eller?)
På hösten 1961 kom frivilliga piloter och tekniker och fem J-29 B till Kongo. I FN-flygstyrkan ingick även Indiska Canberra och Amerikanska F-86 Sabre från Etiopiens flygvapen.
Detta var en del i FN-operationen ONUC. Det internationella flygförbandet (där J-29 ingick) benämndes som U. N. Fighter Wing. Ytterligare en division J –29 skickades året efter ( Två S-29 C och fyra J-29 B).


 
J-29 "Flygande Tunnan". I FN-versionen var den kamouflagemålad

J-6 var först

Många tror att Kongo-krisen var den första insatsen där svenskt stridsflyg ingick, men så är det inte. Redan 1939-40 deltog ett svensk frivilligförband, F-19 (Svenska frivilligkåren i Finland) i det finska vinterkriget.
Insatsen bestod i att bland annat sända (december 1939) Tre stycken Jaktfalk J 6, tre stycken Fokker S-6 samt två Bristol Bulldog J 7.

Jaktfalk J-6


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0