Centern talar med kluven tunga

Torsdag 28 april

Centern säger ja till kärnkraft och uranbrytning i Jämtlands län. Centerpartisterna i Jämtland säger visserligen nej, men partiets ledare, Maud Olofsson, säger ja. Vad står egentligen centerpartiet för?

Flera av länscenterns företrädare, bland andra ÖP:s förre ledarskribent Håkan Larsson, har i flera artiklar förklarat att centerns linje är att stimulera en utbyggnad av vindkraft och andra alternativa energikällor till kärnkraft, kolkraft med mera. Jag håller med fullständigt.
Jag stod på samma barrikader som centern 1980 när frågan om kärnkraften avgjordes i en folkomröstning. Jag röstade, liksom de flesta centerpartister, på linje tre.

Men var finns idealismen i dag? Centerpartisterna i Jämtlands län förordar en utbyggnad av vindkraft och andra alternativa energikällor och samtidigt står partiledaren för centerpartiet, Maud Olofsson, och spelar med i den lobbyism som intresseorganisationen Svenskt Näringsliv (SN) svarar för.

Maud är språkrör för lobbyisterna
Maud Olofsson har blivit ett språkrör för SN och framförallt dess ekonomiske talesman, Stefan Föltser.
Stefan Föltser säger ena dan att ”vi måste ha kärnkraft annars dör svensk industri” Nästa dag säger Stefan Föltser att lagarna som reglerar anställningstrygghet måste ändras”. Två dagar senare säger Maud Olofsson samma sak i Sveriges Riksdag.

Centerns kluvna tunga
Flera utländska bolag har och är på väg att prospektera för att utvinna den uran som finns i alunskiffer i bland annat Jämtland. Länscentern med landsbygden i fokus säger nej, men partiledningen med Stureplan som referens öppnar dörren för fortsatt satsning på kärnkraft.
Frågan är då om vi ska fortsätta satsa på kärnkraft och låta lågavlönade indianer i Sydamerika stå för den farliga brytningen av uran och låta den energiförbrukande anrikningen ske i Storbritannien och Frankrike medan vi står och sniffar i skorstenen på kärnkraftsverket och tycker att vi är ”minsann miljömedvetna för vi skickar inte ut någon koldioxid”.
Den legendariske hövdingen för Souixindianerna i USA, Geronimo, menade att det är att tala med ”kluven tunga”.

Lennart Svensson
i Ytterberg


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0